zondag 22 juli 2012

Wie was Tom Parker?

Omdat wij op 8 augustus zullen dineren met Loanne Parker, de weduwe van kolonel Parker, hieronder een opmerkelijk verhaal wie Tom Parker was...

Kolonel Parker alias Andreas Cornelis (Dries) van Kuijk werd op 26 juni 1909 in Breda geboren. Dries was de zoon van Adam en Marie van Kuijk. Hij verdiende geld met allerlei baantjes, onder andere het dragen van bagage voor reizigers op het station, en het lopen met reclameborden van circussen die de stad bezochten. Het is hier dat Dries zijn eerste voorliefde voor het circus ontwikkelde. Wanneer in 1925 zijn vader sterft moet het gezin verhuizen. Dries krijgt een baantje op een vrachtschip, en in 1927, op achttienjarige leeftijd, waagde hij illegaal de oversteek naar de Verenigde Staten, waar hij een jaar verbleef, maar na die tijd werd hij door de marechaussee weer teruggebracht naar Breda. Na een laatste bezoek aan Breda vertrekt hij in 1929 voorgoed. Via de Nederlandse Antillen bereikt hij de haven van Mobile in Alabama. Hij meldt zich bij de kazerne en tekent voor de U.S. Army. Dries reisde zonder papieren, dus illegaal, de V.S. in. Daarom kon hij geen Amerikaans paspoort krijgen. Bovendien verspeelt hij zijn (recht op een) Nederlands paspoort door dienst te nemen in een buitenlands leger. Vanaf dit moment is hij staatloos, wat verklaart waarom hij nooit de V.S. verlaten heeft. Het feit dat hij binnen de V.S. illegaal is, heeft nooit directe problemen opgeleverd, maar hij was wel steeds op zijn hoede voor officiĆ«le instanties. Dries verhuisde naar Pensacola in Florida en wordt ontslagen uit het Amerikaanse leger, wegens psychopathisch gedrag. Dit is in 2003 bekend geworden in het boek ‘Elvis and The Colonel’ van Alanna Nash. Hij verandert zijn naam in Thomas Andrew Parker of kortweg Tom Parker en leeft verder als een Amerikaan, zonder papieren en zonder paspoort. Zijn werkelijke afkomst heeft Dries steeds verduisterd, zelf noemt hij Huntington (West Virginia), zijn geboorteplaats. In Tampa (Florida) trouwde hij met Marie Mott. Dat huwelijk is mogelijk nooit bij de autoriteiten geregistreerd, en daardoor niet officieel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stapt hij uit het circuswezen, omdat de zaken slecht gaan. Hij leidt onder andere een dierenasiel.


In 1939 krijgt hij zijn eerste zanger te promoten: Gene Austin. Hij verhuist naar Nashville, het hart van de countrymuziek. In 1953 wordt hij de manager van de bekende Eddy Arnold ((Eddy ontslaat hem), en in 1954 van Hank Snow. Inmiddels is een oude kennis van hem, zanger Jimmie Davis, gouverneur van Louisiana geworden (1944-1948). Van hem krijgt Tom Parker de eretitel ‘Kolonel.’
Niet omdat de Kolonel gevoel heeft voor Rock ’n Roll, maar omdat hij ziet dat Elvis sensationeel populair wordt, stuurt hij aan op een contract. Op 18 augustus 1955 tekenen de minderjarige Elvis en zijn ouders een contract met Kolonel Parker. Hij weet een contract te sluiten met platenmaatschappij RCA Victor voor het enorme bedrag van $35.000. Van 1958 tot 1960 vervult Elvis zijn legerdienst in Duitsland. Bij zijn terugkeer ziet de Kolonel hem als opvolger van Frank Sinatra. De Kolonel heeft zelfs een televisie-uitzending geregeld met Elvis en Sinatra.


Tijdens de jaren zestig maakt de Kolonel komaf met de rumoerige optredens en zijn muziekfilms nu het gekozen medium. Maar dan wel films die snel geld opleveren!

In 1968 kan Elvis eindelijk zijn Rock ’n Roll-hart terug boven halen tijdens zijn Comeback- show, waarna de definitieve comeback in 1969 in Las Vegas volgt. In de jaren 70 sluit Kolonel Parker grote contracten af met hotels in Las Vegas. Naast de optredens in Las Vegas, gaat Elvis doorheen de jaren zeventig het hele land door op tournee.

Na de dood van Elvis zei de Kolonel: ‘Ik blijf zijn manager,’ maar dat liep niet goed af. Lisa Marie Presley (1968) was Elvis' minderjarige erfgename. De rechter die de erfenis moest bevestigen, vond dat de werkwijze van Parker niet in het belang van de erfgename was. Tijdens de rechtszaken die volgden gaf Tom Parker uiteindelijk toe dat hij de Nederlander Dries van Kuijk was. Uiteindelijk werd de zaak in 1982 uitgesproken. De Kolonel mocht zich niet meer met Presley’s bemoeien. Parker is nooit terug gegaan naar Nederland en wimpelde vragen af die over zijn verleden gingen. Dries van Kuijk, alias Kolonel Tom Parker, overleed in 1997 aan een beroerte in Las Vegas.

Bron: Elvis Matters

Een gerucht dat later bekend is geworden dat Dries van Kuijk Nederland is ontvlucht i.v.m. zijn betrokkenheid in een moord in 1929. Het feit dat Elvis nooit buiten Noord-Amerika heeft opgetreden, is mogelijk toe te schrijven aan de indruk dat Tom Parker bang was dat hij buiten Amerika opgepakt zou worden voor dit vergrijp. Een door Elvis zo graag gewilde wereldtournee werd daardoor door de kolonel altijd afgewimpeld.

vrijdag 13 juli 2012

Elvis en Hawaii

Hawaii was Elvis zijn favoriete eiland. Hij nam er 3 films op, het Aloha concert en hij nam er regelmatig vakantie.
Hawaii 1957

Hawaii 1957

 • 1957; Op 5 november 1957 gaat Elvis aan boord van de USS Matsonia, voor zijn eerste trip naar Hawaii. Op zondag 9 november arriveert hij in Honolulu, tijdens zijn verblijf zal hij er drie shows geven. Op zondag 2 (om 15 uur en 20.15 uur). In totaal hebben meer dan 14.000 fans hem zien optreden in het Honolulu Stadium in Honolulu. De volgende dag gaf hij een show in de Shofield Barracks in Pearl Harbor voor het personeel en hun families.Op woensdag 13 november 1957 verlaat Elvis Hawaii aan boord van de USS Lurline richting Los Angeles. 
 • Hawaii 1961
 • 1961; Op zaterdag 25 maart 1961 vloog Elvis naar Honolulu. Voor deze reis had hij twee missies!  eerste trad hij diezelfde avond al op in de Bloch Arena in Honolulu, tijdens een benefiet in de Bloch Arena om het stilgevallen USS Arizona Memorial bouwfonds een duwtje in de rug te geven.
 •  Movie: Blue Hawaii 1961
   Movie: Blue Hawaii 1961   Trailer Blue Hawaii 1961
   Maandag 27 maart starten de filmopnamen voor zijn 8e film, ‘Blue Hawaii.’  Op maandag 17 april zaten de opnamen op Hawaii erop. En vijf dagen later vertrok iedereen terug naar Hollywood. 
   Movie: Girls! Girls! Girls! 1962
  • 1962; Elvis is terug in Hawaii! En ditmaal om de opnamen af te werken voor zijn 11e film, ‘Girls!Girls!Girls!.’Hij arriveerde op zaterdag 7 april 1962 en zal nadat de opnamen ter plaatse zijn afgewerkt, op 26 april Hawaii verlaten. 
  • Movie: Paradise Hawaiian Style 1965
  • 1965; Voor zijn 21e film (en laatste die in Hawaii werd opgenomen), ‘Paradise Hawaiian Style,’ keerde Elvis terug naar Hawaii op donderdag 5 augustus 1965.Terwijl hij in Hawaii was, bezocht hij samen met Vernon en Colonel Parker de afgewerkte USS Arizona Memorial en plaatste er een klokvormig bloemstuk. Vier dagen later, op donderdag 19 augustus, keerde Elvis terug naar het vasteland.
  • Elvis en Priscilla Hawaii 1968
  • 1968; Op zaterdag 18 mei 1968 vloog Elvis samen met Priscilla, Lisa Marie en Charlie Hodge, de Gambills en de Espositos naar Hawaii.Tijdens zijn verblijf zal Elvis de USS Arizona Memorial voor een tweede maal bezoeken. 
  • 1969; Voor zijn succesvolle Las Vegas comeback in augustus 1969, geniet Elvis nog van een vakantie in Hawaii in mei 1969. Naast Priscilla en enkele goede vrienden, krijgt Elvis ook het gezelschap van zanger Tom Jones.
    Elvis en Tom Jones Vakantie Hawaii 1969
  • 1972; In het Hilton in Las Vegas wordt op maandag 4 september 1972, tussen twee shows door, een persconferentie gegeven met Elvis en RCA voorzitter Rocco Laginestra. Daar word aangekondigd dat op 14 januari 1973 een wereldwijde uitzending zal plaatsvinden via satelliet van “Aloha From Hawaii”. 15 Jaar na zijn eerste concerten, en 11 jaar na het benefietconcert in 1961, staat Elvis terug op het podium in Hawaii!  Op 17 november 1972 gaf hij een show ten beste in het Honolulu International Center in Honolulu. De volgende dag twee shows (om 14.30u en 20.30u)

   Honolulu 17 November 1972
  • Twee dagen later kondigt hij tijdens een persconferentie in het Hawaiian Village Hotel de satelliet show ‘Aloha from Hawaii’ aan. 
  Aloha From Hawaii Concert 14 januari 1973
  • 1973; Een dag na zijn verjaardag, op 9 januari 1973, land Elvis per helikopter op de luchthaven van Honolulu. Op 12 januari geeft Elvis zijn eerste show, de show wordt opgenomen voor het geval er zich tijdens de show van 14 januari een technisch probleem zou voordoen. Twee dagen later geeft Elvis de show die via satelliet rechtstreeks wordt uitgezonden naar de meeste landen in het Verre Oosten, waaronder Japan en Korea en Hong Kong. Voor beide shows werd geen inkom gevraagd, maar wel een gift voor het Kui Lee kankerfonds. Het gehoopte bedrag van 25.000$ word meer dan drievoudig behaald! De show wordt in uitgesteld relais uitgezonden in Europa en Amerika. Pas op 4 april in Amerika, in Los Angeles was Elvis toen ook een van de kijkers! De special was in 36 landen te zien, meer dan 1,5 miljard mensen zagen de show. Dat zijn drie op zeven mensen wereldwijd, wat in 1973 de helft van de wereldbevolking was! 

  Aloha From Hawaii Concert 14 januari 1973
  Elvis: Hawaii maart 1977
  • 1977; In maart 1977 was Elvis terug in Hawaii voor wat zijn laatste vakantie zou worden… Tijdens zijn verblijf was er een bezoek aan de Memorial gepland. Maar dat werd op de laatste minuut afgelast omdat Elvis met spoed terug naar Memphis moest. Hij had zand in zijn oog gekregen en Dr. Nick was bezorgd dat zijn hoornvlies beschadigd was, en stelde voor om thuis terug op krachten te komen voor hij de week erna op tournee vertrok. 

  Bron: Elvis-Matters